Vaxning av bilen

Vaxning av bilen

Det lönar sig att vaxa bilen då och då, eftersom vaxet förhindrar att den lackerade ytan rostar och upprätthåller bilens värde. Vaxet ger en fin glans, men förhindrar även att smuts sätter sig hårt på lacken och skyddar den från bland annat vägsalt, smuts och luftföroreningar.

Vaxa bilen ett par gånger per år

Det lönar sig att vaxa bilen minst två gånger per år. Vaxa bilen till exempel i samband med däckbytet på våren och hösten. Vaxningen på hösten skyddar lackeringen under krävande vinterförhållanden. Det lönar sig även att vaxa bilen på sommaren, eftersom det gör att lacken är enklare att hålla ren. Tvättningen tar inte lika lång tid när smuts, såsom insektsrester och smuts som faller från träd, inte fastnar lika hårt på den vaxade ytan.

Det lönar sig även att vaxa bilen om den tvättas ofta i en automatisk biltvätt. En automatisk biltvätt kan slita på bilens yta mer än en handtvätt och biltvättsautomaternas borsttvätt samt användning av lösningsmedel förkortar även vaxningens livslängd.

Val av vax

Välj vax efter bilens årsmodell och skicket på lacken. Om bilen är väldigt repig eller solblekt, kan det löna sig att vaxa bilen med ett milt slipande vax, som jämnar ut fel i lacken i någon utsträckning.

Vaxa inte bilen i direkt solljus

Välj vaxningsstället så att bilen inte står i direkt solljus, eftersom vaxet lätt bränns fast i lacken. Tvätta och torka bilen först noggrant, då vaxning av en smutsig bil lätt kan repa lacken! Stora mängder vatten torkar du lätt av med gummiskrapan Aqua-away- Biltorkduken Super-dry är det bästa valet för att absorbera vatten från små springor. Läs appliceringsanvisningarna för vaxet du valt noggrant. Dela in vaxningsarbetet i mindre etapper och vaxa till exempel motorhuven, taket, dörrarna, bakluckan och stänkskärmarna en åt gången.

Applicering av vaxet

Applicera vaxet med roterande rörelser och använd en mjuk svamp eller duk. Finputsa ytan med långa drag. Observera i synnerhet plastytor, då de bleks lätt. På svarta plastdelar lönar det sig att använda för ändamålet avsedda rengörings- och bilvårdsmedel, eftersom vanligt vax lätt orsakar att svarta ytor blir gråa. Var noggrann.

Låt vaxet verka i enlighet med tillverkarens anvisningar och polera till slut bilen med en mjuk mikrofiberduk. Vi rekommenderar Kungs polerduk.

Kom ihåg att även polera kanterna på dörrar och lister samt lucköppningar, bilens märken och andra små detaljer. Vaxa även fälgarna med några tvättars mellanrum, så att smutsen lossnar lättare från dem och fälgarna bibehålls skinande.

Vaxets hållbarhet påverkas av dess kvalitet och hur ofta bilen tvättas. När bilen tvättas med några veckors mellanrum, håller hårdvaxningen i cirka ett halvår.