Har du tvättat bilen? Här kan fortfarande finnas lite smuts och vattenrester

Har du tvättat bilen? Här kan fortfarande finnas lite smuts och vattenrester

Bilens lack glänser. Rena vattendroppar skimrar på den nytvättade motorhuven och vindrutorna. Bilen ser ren ut både om du har tvättat den i en automatisk biltvätt eller för hand med högtryckstvätt och manuella tvättredskap. Men är bilen verkligen ren? Ja och nej – det finns ett par saker till som du bör göra!

Allt vatten är inte rent

Det är sällan man sköljer bilen så väl att det efter tvätten inte blir kvar lite rengöringsmedel eller till och med smuts på den tvättade ytan. Det lönar sig att aktivt avlägsna sköljvattnet – inte låta det torka.

Börjar du torkningen av bilen med att raka av större vattenmängder med gummiskrapan så har du redan kommit långt. Till detta kan du med fördel använda vattenskrapan Aqua-away. Men med det är du inte klar. Ta sedan fram en bilduk med hög uppsugningsförmåga.

Börja avtorkningen uppifrån och ned. Torka med andra ord först taket och sedan vindrutorna och sidospeglarna. Torka därefter av motorhuven och gå vidare med att torka sidorna uppifrån och ned. Använd aldrig samma duk till att först torka av bilens kanter, fälgar eller dörrfack. Det kan leda till att du repar lack eftersom sandkorn kan hamna mellan duken och lacken.

Bilen har nu torkats utvändigt med gummiskrapan och duken. Du är dock inte klar riktigt än för nu börjar den roliga delen. Från utsidan av bilen kommer man aldrig åt ytorna på insidan av dörrarna och bakluckan.

Mer jobb för duken

Öppna dörrarna och bakluckan och ta en titt på lacken. Ser den ren ut? Knappast. Karossen, de vertikala pelarna, dörrarna och bakluckan innehåller alltid en viss mängd smutsvatten, rengöringsmedelskum och även mycket ingrodd smuts.

Fortsätt rengöringen med bilduken. Inled rengöringen av facken uppifrån och nedåt, till exempel från dörrarnas tätningar. De övre tätningarna är vanligen bara blöta, men ju längre ned du torkar, desto mer sannolikt är det att du stöter på kvarvarande smutsvatten, kladdiga fläckar, smuts och till och med småsten.

När du har påbörjat avtorkningen av dörrar och dörrfack, använd inte samma duk till att torka av taket, motorhuven eller sidorna. På det här sättet säkerställer du att du inte får smuts eller till och med sand på den rena lacken. Bara du kommer ihåg tvättordningen, kommer du att klara av flera uppgifter med en och samma duk som du torkar av bilen utvändigt.

Precis som med annat ska du inte heller här vara för hård mot dig själv. Om du nu torkar och rengör dörrfacken för första gången, kan mängden smuts kännas övermäktig. Det viktigaste är dock att göra avtorkningen av dörrfacken till en rutin som utförs i samband med tvätten. Om du utför uppgiften regelbundet, kommer du i fortsättningen att klara av avtorkningen av bilen med en och samma duk.

I storyn använde vi torkredskapen i Kungs sortiment av bilvårdsprodukter. Torkningen bör inledas med vattenskrapan Aqua-away och sedan kan du fortsätta arbetet med bilduken Super Dry som har utomordentlig uppsugningsförmåga och som kan maskintvättas. Det innebär att en duk håller under en lång tid! Bekanta dig även med gummiskrapan Quick-wiper, som ryms i sidofacket i dörren eller handskfacket.