Rengöra visiret på en motorcykelhjälm

Rengöra visiret på en motorcykelhjälm

I Finland är motorcykelåkningen främst en sommarhobby. I maj finns det vanligen förhållandevis få insekter, men i juni börjar det knäppa av insekter mot motorcykelhjälmens visir. Det finns ett ganska smidigt knep för att rengöra visiret och hela hjälmens exteriör som inte kräver gnuggande eller rengöringsmedel. Till rengöringen behöver du endast en duk, lite vatten och några minuter av din tid.

Låt ligga i blöt utan att skvätta

Gör så här efter att du kört klart för dagen:

  1. Blöt ned en kökshandduk eller en annan motsvarande duk.
  2. Täck hjälmen med duken.
  3. Vänta i 5–10 minuter. Under den här tiden hinner du klä av dig övrig utrustning och till exempel smörja in motorcykelns kedjor.
  4. Torka hjälmen ren.

Du behöver inte blöta ned duken särskilt mycket. Om det droppar vatten från duken, är den alltför blöt. Tricket är att det är tiden som ska få det att verka. En fuktig duk avger en precis lagom mängd fukt utan att insidan av hjälmen blir blöt. Vattnet mjukar upp de torra insektsfläckarna och den mjuka smutsen lossnar när du torkar av. Dessutom repar inte en fuktad duk ytan på hjälmen.

Som duk kan du till exempel använda en kökshandduk av mikrofiber, men i princip fungerar vilken duk som helst, till och med en handduk av frotté. Mikrofiber ger en fläckfri yta på visiret, så det lönar sig förstås att välja en mikrofiberduk.

Metoden med en fuktig duk och en stunds tid är lämplig om ytan på rengöringsobjektet är smutsig, men objektet inte tål en fullständig vattentvätt. Självfallet fastnar insekter även på andra ställen än hjälmens visir och metoden kan även tillämpas på bilens eller motorcykelns strålkastare om du inte har tid att tvätta hela fordonet.