Bilen och utrustningen i vinterskick

Bilen och utrustningen i vinterskick

Det lönar sig att utrusta bilen bra inför vinterkörningar. Utöver byte till vinterdäck är det bra att kontrollera några andra viktiga saker. Vi har sammanställt en checklista, med hjälp av den sker resan tryggt och smidigt även mitt i kylan och snö.

Tvätt och vaxning

En noggrann tvätt hjälper till att bevara bilens lack i bra skick. Det lönar sig att vaxa bilen även inför vintern, eftersom vaxet skyddar lacken mot salt, sand, stenar och slaskperiodens smuts. En vaxad yta bevaras även ren mycket längre. Regelbunden tvätt och rengöring av interiören ökar även körkomforten och hjälper till att bevara bilens värde.

Förbered dig på kalla morgnar

Kontrollera att du har en ren snöborste i bra skick samt en isskrapa i bilen. Smutsiga redskap i dåligt skick gör mer skada än nytta, eftersom de kan skada bilens lack. Teleskopsnöskyffeln är ett smidigt redskap att skyffla bort snön runt bilen med, och den ryms dessutom att förvaras i bilen. Med snöskyffeln kan du enkelt skyffla bort snön från bilen.

Spolarvätska och kylarvätska

Kontrollera att spolarvätskan är avsedd för vinterbruk och kom även ihåg att utrusta bilen med frostbeständig kylarvätska. Förhindra även att dörrar fryser genom att pensla dörrtätningarna med silikon.

Det lönar sig att torka vindrutorna även på insidan. Detta minskar imman på insidan av vindrutorna när det är kallt ute. Om torkarbladen lämnar streck eller en hinna efter sig på vindrutan, är det dags att byta ut torkarbladen mot nya.

Kontrollera strålkastarna

Med tanke på sikten och att synas är det av yttersta vikt att kontrollera strålkastarna innan man kör iväg. Kom ihåg att rengöra strålkastarna från snö och lera.

Förvärmning av motorn

Med tanke på bränsleförbrukningen lönar det sig att förvärma motorn redan vid en temperatur om +5. En halvtimmes förvärmning räcker tills det blir några minusgrader. När det är kallare än -10 grader, bör uppvärmningstiden vara längre.