Så här förbereder du dig på vinterlovstrafiken

Så här förbereder du dig på vinterlovstrafiken

Utrusta bilen inför vinterlovet med en rejäl snöborste, isskrapa och en snöskyffel.

Snöskyffeln till bilen är till glädje också i snölekarna på vinterlovet! Förberedelserna inför vintern omfattar även startkablar och bogserlina vilka är bra att ha i bilen.

Kontrollera bilens skick och utrustning innan du ger dig iväg. En bra snöborste och isskrapa är nödvändig utrustning för vinterlovsresan då man sällan har en garageplats till bilen. Sträng kyla gör så att dåliga batterier slutar fungera så det lönar sig att före resan kontrollera batteriets laddningsstatus. Glöm heller inte oljor, filter och kylarvätskans köldbeständighet från checklistan, särskilt inte om bilen inte har servats regelbundet.

Fyll spolarvätsketanken med spolarvätska avsedd för vinterbruk. Rätt däcktryck säkerställer en trygg bilfärd, i synnerhet om bilen är helt fullpackad och kanske till och med har en skidbox monterad. Det finns skäl att även kontrollera reservdäckets skick och lagningstillbehören.

Det lönar sig att förvärma motorn med motorvärmare. Det är en miljövänlig gärning som även är skonsam för plånboken eftersom en kall motor vanligen förbrukar mer bränsle. Smörj lås och välj en låsspray som inte innehåller alkohol. Lägg låssprayen i jackfickan. Den gör ingen nytta inne i bilen om dörrarna har frusit fast. Kontrollera att torkarbladen är hela och rena. Byt ut torkarblad i dåligt skick mot nya.