Näin varustaudut talvilomaliikenteeseen

Näin varustaudut talvilomaliikenteeseen

Varusta autosi talvilomareissuun kunnollisella lumiharjalla, jääraapalla ja lumilapiolla.

Autoilijan lumilapiosta on iloa myös talviloman lumileikeissä! Talvivarautumiseen kuuluvat myös käynnistyskaapelit ja hinausköysi, jotka olisi hyvä olla autossa mukana.

Tarkasta auton kunto ja varusteet ennen liikkeelle lähtemistä. Hyvä lumiharja ja jääraappa ovat tarpeelliset varusteet talviloman matkalla, jolloin autolle ei usein ole tallipaikkaa. Pakkanen lamaannuttaa huonokuntoiset akut, joten akun varaustila kannattaa tarkastaa tai tarkistuttaa ennen matkaa. Myöskään öljyjä, suodattimia ja jäähdytysnesteen pakkaskestävyyttä ei saa unohtaa tarkastuslistalta, etenkään jos autoa ei ole huollettu säännöllisesti.

Lasinpesunestesäiliö täytetään jäätymättömällä seoksella. Oikeat rengaspaineet varmistavat turvallisen ajon, etenkin silloin, kun auto on pakattu aivan täyteen tavaraa ja painoa on enemmän ehkä vielä suksiboksinkin myötä. Myös vararenkaan kunto tai paikkaustarvikkeet on syytä tarkastaa.

Moottori kannattaa esilämmittää lohkolämmittimellä. Ympäristöystävällinen teko säästää myös lompakkoa, sillä yleensä kylmä moottori kuluttaa enemmän polttoainetta. Voitele lukot ja valitse lukkosula, joka ei sisällä alkoholia. Laita lukkosula takin taskuun. Auton sisällä siitä ei ole iloa, jos ovet ovat jäätyneet kiinni. Huolehti, että pyyhkijän sulat ovat ehjät ja puhtaat. Vaihda huonokuntoiset sulat uusiin.