Torka vindrutan på insidan – för syns skull

Torka vindrutan på insidan – för syns skull

Alla bilister bör stanna upp ibland och ta sig en funderare över huruvida vindrutan verkligen är ren. Bilistens viktigaste koppling till vägen och andra vägtrafikanter är vindrutan, vars renhet och skick styr förarens förmåga att under körningen reagera i god tid.

Alla bilister bör stanna upp ibland och ta sig en funderare över huruvida vindrutan verkligen är ren. Bilistens viktigaste koppling till vägen och andra vägtrafikanter är vindrutan, vars renhet och skick styr förarens förmåga att under körningen reagera i god tid.

Börja med rena redskap

Kom ihåg att smutsiga städredskap sprider ut smutsen och dessutom för med sig mer smuts till ytorna som ska rengöras! Endast med rena städredskap får du bort smutsen från vindrutan.

För att uppnå ett bra slutresultat behöver du ett tvättredskap och ett redskap för finputsning. Det smidigaste materialet för detta är mikrofiber. Vad gäller redskapen finns flera olika alternativ, men du kan prova dessa: mikrofiberduk, fönstertvättare, sprayflaska och instrumentpanelduk.

Tvätt och polering

Till rengöringen av vindrutan på insidan behöver du vanligen inget rengöringsmedel, eftersom mikrofiber och vatten tillsammans är en effektiv kombination. Fukta fönsterduken med sprayflaskan. Var lite snål med vattnet, duken ska inte droppa av vatten. Använd duken till att förrengöra vindrutan, det vill säga torka av hela vindrutan med duken. I det här skedet behöver du inte bry dig om olika rörelser eller vilket håll du torkar åt, tanken är endast att samla upp så mycket smuts och damm som möjligt i duken. Efter den första avtorkningen kvarblir det sannolikt en grå hinna på vindrutan. Kontrollera duken. Om smuts har fastnat i den, så var det verkligen dags för en rengöring.

Använd därnäst Kungs fönstertvättare – torr eller endast lätt fuktad. Dyndelen på fönstertvättaren använder du till att polera hela vindrutan. Om du har utfört uppgiften rätt, fastnar i princip ingen smuts eller vatten i fönstertvättaren. Detta är dock nödvändigt, eftersom det efter förtvättskedet kvarblir vattenfläckar på vindrutan som syns då solen skiner i ögonen genom vindrutan.

Rengör samtidigt bilens instrumentpanel

Eftersom du redan håller på att städa bilen, kan du samtidigt torka av instrumentpanelen. En redan fuktad fönsterduk är lämplig att torka av bilens instrumentpanel, solskyddens speglar och backspegeln samt navigatören och bilens multifunktionsdisplay. En dammfri instrumentpanel får du genom att torka av ännu en gång med fönsterduken, men du kan även prova instrumentpanelduken till instrumentpanelen, och spara fönsterduken till resten av fönstren.

Övriga fönster och efterarbete

Börja alltid rengöringen av insidan av bilens fönster med vindrutan eftersom den är viktigast att få ren. Vanligen blir vindrutan mest smutsig, eftersom fläkten riktas på den och ibland kan det hända att någon nyser mot vindrutan.

Det lönar sig att även rengöra bilens övriga fönster. De som suttit i baksätet kan ha lämnat efter sig massor av fingeravtryck. En duk och en fönstertvättare brukar räcka till att få rent personbilens samtliga fönster och vindruta. Om dukarna blir alltför smutsiga och du känner att det är dags att maskintvätta dem kan du känna dig nöjd. Perfekt, du fick massor av smuts bortstädat från bilens interiör!

Sist men inte minst, glöm inte: rengör redskapen direkt! Då är de alltid redo inför nästa städtillfälle. Om du förvarar fönsterputsredskapen i garaget där det kan finnas oljiga burkar, ska du efter att de torkat komma ihåg att förvara fönsterputsredskapen till exempel i en ren plastpåse, separat från smutsiga föremål.