Tvätta fälgarna

Tvätta fälgarna

Alla kommer ihåg att tvätta bilen lite då och då, men ibland kräver fälgarna en lite bättre behandling. Bromsdammet och klibbiga smutsfläckar sitter så hårt att de inte går bort i en vanlig biltvätt. Lättmetallfälgar har dessutom tätt sittande mellanrum, vilket innebär att man inte kommer åt dem med mjuka borstar. Här får du tips om hur du tvättar lättmetallfälgar bäst.

Förberedelse

Du behöver en tvätthink med sand- och grusfilter (sand, grus och smuts stannar på botten av hinken), en fälgborste och en fälgsvamp. Dessutom behöver du bilschampo och gärna även ett lösningsmedel avsett för fälgar.

Lösningsmedel finns både i färdiga sprayflaskor och som koncentrat som blandas ut med vatten. Om du använder koncentrat, lönar det sig att blanda ut det till exempel i en trycksprayflaska. På så sätt kommer du åt att spraya lösningsmedlet i alla små mellanrum.

Fyll tvätthinken med vatten och häll i en skvätt bilschampo. Du kan även fylla en annan hink med rent vatten som du kan använda till att skölja tvättredskapen och fukta tvättdukarna i.
Se till att ha en fälgborste och en fälgsvamp till fälgtvätten – med dem får du ett perfekt och rent slutresultat.

Tvätten

Läs i lösningsmedlets bruksanvisning om fälgen ska vätas innan du sprayar på medlet. Spraya därefter lösningsmedel överallt på fälgarna enligt anvisningarna. Se i synnerhet till att medlet hamnar i alla svåråtkomliga springor.

Låt medlet verka på fälgen i 5 minuter eller enligt tidsangivelsen i anvisningen. Låt dock inte medlet torka på fälgytan då det kan uppstå missfärgningar. Skölj sedan av lösningsmedlet med en högtryckstvätt eller en vattenslang.

Tvätt av fälgar efter behandling med lösningsmedel lyckas bäst med en fälgborste. Doppa borsten ordentligt i tvättvattnet och tvätta hela fälgarna. Skrubba även mellanrummen och bulthålen. Efter borstningen tar du fram fälgsvampen.

Doppa svampen i tvättvattnet och tvätta därefter de ställen som ännu inte blivit rena. Med svampen kommer du åt också de mellanrum som borsten inte når. Skrubba inte med en torr svamp, då kan fälgarna repas.

Finputsning

Skölj av fälgarna noggrant med en högtryckstvätt eller en vattenslang.
Skölj tvättredskapen i tvätthinken med rent vatten. Om du vill ha extra glansiga och smutsavvisande fälgar, ska du torka fälgarna noggrant med ett sämskskinn eller en torkduk och vaxa sedan lättmetallfälgarnas yta med bilvax och polera med en duk.

Det är bra att tvätta fälgarna minst i samband med däckbyte, men gärna oftare än så.