Vanteiden peseminen

Vanteiden peseminen

Auton muistanevat kaikki pestä silloin tällöin mutta vanteiden peseminen vaatii joskus hieman paremman käsittelyn. Vanteissa olevat jarrupölyt sekä pikitahrat ovat niin tiukasti kiinni, etteivät ne lähde tavallisessa autopesussa. Kevytmetallivanteissa on myös ahtaat välit eikä niihin pääse isoilla pehmeäharjaisilla pesuvälineillä käsiksi. Tässä vinkissä kerromme, miten saat kevytmetallivanteet puhdistettua perusteellisesti.

Esivalmistelut

Tässä pesussa tarvitset pesuämpärin hiekkasihdillä (hiekka ja lika eivät pääse takaisin pesuvälineisiin), vanneharjan sekä vannesienen. Lisäksi tarvitset autoshampoota ja mielellään myös vanteille tarkoitetun liuotinaineen.

Liuottimia saa sekä valmiissa suihkepulloissa että veteen sekoitettavana. Jos käytät veteen sekoitettavaa, se kannattaa sekoittaa esimerkiksi paineruiskupulloon.  Näin saat ruiskutettua liuottimen kaikkiin pieniin väleihin.

Täytä pesuämpäri vedellä ja lorauta sinne hieman autoshampoota. Voit myös laittaa toiseen astiaan vettä mutta jätä se ilman aineita. Tätä voit käyttää pesuvälineiden puhdistamiseen tai pesurättien kostuttamiseen.

Varaa vanteiden pesuun vanneharja ja vannesieni – niillä saat puhtaan lopputuloksen.

Peseminen

Vanteissa olevat jarrupölyt sekä pikitahrat ovat niin tiukasti kiinni, etteivät ne lähde tavallisessa autopesussa – huolellisessa pesussa kylläkin.

Katso liuotinaineen käyttöohjeesta pitääkö vanne olla märkä ennen suihkuttamista. Suihkuta sen jälkeen ohjeen mukaan liuotinta vanteisiin joka puolelle. Pidä huoli, että ainetta menee etenkin niihin kapeisiin rakoihin.

Anna aineen vaikuttaa vanteella 5 minuuttia tai ohjeessa mainitun ajan. Älä kuitenkaan anna aineen kuivua vanteen pinnalle, ettei siihen jää värjäytymiä.  Suihkuta sitten liuotinaine pois painepesurilla tai vesiletkulla.

Vanteiden peseminen onnistuu liuotinkäsittelyn jälkeen parhaiten vanneharjalla (pitkävartinen ja muistuttaa hieman WC-harjaa). Kasta harjaa kunnolla pesuvedessä ja jynssää vanteet joka puolelta. Hankaa myös välit sekä pulttireiät. Harjaamisen jälkeen ota vannesieni (hopean värinen, tehokas mutta naarmuttamaton).

Kasta myös sieni pesuainevedessä ja sen jälkeen hankaa sillä ne kohdat, jotka eivät vielä puhdistuneet. Tällä pääset myös niihin väleihin, joihin harjakaan ei mahtunut. Älä hankaa kuivana, etteivät vanteet naarmutu.

Viimeistely

Huuhtele vanteet huolellisesti painepesurilla tai vesiletkulla. Jos kumpaakaan ei ole käytettävissä, heitä kunnon ämpärillinen puhdasta vettä.

Huuhtele pesuvälineet puhtaan veden astiassa. Mikäli haluat vanteista erityisen kiiltävät ja likaa hylkivät, kuivaa vanteet huolellisesti vaikka säämiskällä tai kuivausliinalla. Sen jälkeen vahaa kevytmetallivanteiden pinnat autovahalla ja kiillota liinalla kiiltäväksi.

Lopuksi on vielä hyvä tarkistaa pulttien kireys, jos jynssääminen ja lian irtoaminen olisi löysentänyt niitä. Vanteiden peseminen on hyvä tehdä vähintään renkaiden vaihtojen yhteydessä mutta mielellään useamminkin.