Auton vahaus

Auton vahaus

Auto kannattaa vahata säännöllisesti, sillä vaha ehkäisee maalipinnan ruostumista ja ylläpitää auton arvoa. Vaha tuo kauniin kiillon, mutta myös hidastaa lian pinttymistä maalipintaan, ja suojaa maalipintaa mm. maantiesuolalta, pieltä ja ilmansaasteilta.

Vahaa auto pari kertaa vuodessa

Vahaus kannattaa tehdä vähintään kaksi kertaa vuodessa. Vahaa auto esimerkiksi renkaanvaihdon yhteydessä keväällä ja syksyllä. Syksyllä tehty vahaus suojaa maalipintaa vaativien talviolosuhteiden aikana. Kesälläkin vahaus kannattaa sillä maalipinta on helpompi pitää puhtaana. Pesu on nopeampaa, kun vahattuun maalipintaa ei tartu niin kovasti esimerkiksi hyönteistenjäljet ja puista irtoava lika.

Auton vahaus kannattaa myös, jos auto pestään usein koneellisessa autopesussa. Koneellinen pesu voi kuluttaa auton pintaa käsipesua enemmän ja pesuautomaattien harjapesut sekä liuotinaineiden käyttö lyhentävät myös vahan kestoa.

Vahan valinta

Valitse vaha auton iän ja maalipinnan kunnon mukaan. Jos auto on erittäin naarmuinen tai auringon haalistama, auto saattaa kannattaa vahata lievästi hiovalla vahalla, joka tasoittaa jonkin verran maalipinnan virheitä.

Älä vahaa auringossa

Valitse vahauspaikka siten, ettei autoon kohdistu suoraa auringonvaloa, sillä suorassa auringonpaisteessa vaha palaa herkästi kiinni maalipintaan. Pese ja kuivaa auto ensin huolellisesti, sillä likaisen auton vahaaminen naarmuttaa herkästi maalipintaa! Suuret vesimäärät saa kuivattua Aqua-away -kumilastalla. Pienistä raoista parhaiten veden imee pois Super-dry autonkuivauspyyhe.  Lue valitsemasi vahan levitys- ja kiillotusohjeet huolellisesti. Jaa vahausrupeama pienenmpiin välietappeihin ja vahaa esimerkiksi konepelti, katto, ovet, peräluukku ja lokasuojat yksi kerrallaan.

Vahan levittäminen

Levitä vaha pehmeällä sienellä tai liinalla pyörivin liikkein. Viimeistele pinta pitkin vedoin. Huomioi etenkin muoviset pinnat, sillä ne haalistuvat herkästi. Mustille muoviosille kannattaa käyttää niille tarkoitettua erikoisvahaa, sillä tavallinen vaha jättää mustat pinnat helposti harmaiksi. Ole perusteellinen.

Anna vahan vaikuttaa valmistajan antaman ohjeen mukaisesti, ja kiillota auto lopuksi pehmeällä mikrokuituliinalla. Suosittelemme viimeistelyyn Kungs -viimeistelyliinaa.

Muista viimeistellä myös ovien ja listojen reunat sekä luukkujen aukot, auton koristemerkit ja muut pienet yksityiskohdat. Vahaa myös vanteet muutaman pesun välein, jotta lika irtoaisi niistä helpommin, ja vanteet säilyisivät kiiltävinä.

Vahan kestävyyteen vaikuttaa  sekä vahan laatu että auton pesukertojen tiheys. Kun auton pesee noin viikon-parin välein, niin kovavahaus kestää noin puoli vuotta.