Heijastin edistää jalankulkijoiden turvallisuutta

Heijastin edistää jalankulkijoiden turvallisuutta

Autoilijoiden on vaikea havaita kevyttä liikennettä pimeässä, ja valaistullakin tiellä kevyt liikenne voi jäädä katveeseen. Hyvin valoa heijastavien heijastimien ansiosta autoilijoiden on helpompi huomata tiellä liikkujat.

Kaukovaloilla ajava autoilija näkee pimeällä tiellä ilman heijastinta kulkevan jalankulkijan noin 100 metrin etäisyydeltä. Heijastinta käyttävän henkilön hän huomaa jopa 300 metrin päästä. Lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 40 metrin etäisyydeltä. Heijastimella varustettu henkilö näkyy 100–150 metrin etäisyydeltä.

Tieliikennelain 42 §:n mukaan jalankulkijan on pimeän aikana tiellä liikkuessaan yleensä käytettävä asianmukaista heijastinta. Heijastimia on vapaasti riippuvia, irrotettavia ja kiinteitä, pehmeitä heijastimia sekä kovia prismaheijastimia.

Jalankulkijan heijastimet määritellään Euroopan Unionin henkilösuojain-direktiivin perusteella. Myytävien turvallisuustuotteiden tulee täyttää standardien vaatimukset ja olla CE-hyväksyttyjä.