Märälle lumelle kyytiä

Märälle lumelle kyytiä

Märkä lumi kannattaa poistaa auton katolta, ikkunoilta ja konepelliltä, vaikka ei olisikaan lähdössä ajelulle. Seuraavan päivän mahdollinen pakkanen jäädyttää kovan kuoren auton päälle, tai jos lähdet puhdistamattomalla autolla heti liikkeelle, karisee lumikuorma vaarallisesti viimeistään moottoritiellä.

Aamulla auto on valkoisen märän kerroksen alla. On alkutalvi, kevättalvi tai melkeinpä mikä tahansa vuodenaika Suomessa. Nuoskakeli voi yllättää nykyään milloin tahansa juhannuksen ja pääsiäisen välillä.

Nopein keino lähteä liikkeelle olisi astua autoon, käynnistää moottori ja hoitaa tuulilasin ja takalasin pyyhintä auton omilla pyyhkimillä, mutta mieti vielä! Ensinnäkin raskas märkä lumi voi olla liian suuri kuorma pyyhkijän moottorille, nivelille tai liitoksille, ja saatat vahingoittaa autoasi. Jos olet matkalla moottoritielle, lentää valkoinen kerros viimeistään satasen vauhdissa auton päältä, jolloin saatat aiheuttaa hetkellisen näkyvyysesteen joko itsellesi tai takana tulijalle, kun lumikuorma lentää auton päältä yllättäen.

Parasta on siivota lumi auton päältä ennen liikkeelle lähtöä. Märälle lumelle kannattaa ottaa lumijarjan avuksi Kungs-kuivain. Aqua away -kuivain on näppärä apuri suurien ikkunapintojen, katon ja konepellin putsaamiseen. Uusi kaksitehoinen Aqua-is raappakuivain irrottaa märän sohjon lisäksi jäätyneet kohdat. Quick wiper on omiaan pienemmille sivupeileille. Älä unohda myöskään ajovalojen puhdistamista!