Moottoripyörän vanteen pesu

Moottoripyörän vanteen pesu

Moottoripyörän takavanne kerää kuran, pölyn ja pien lisäksi jonkin verran ketjurasvaa. Vanteeseen on kerrostunut siis todellinen lika-cocktail, joka saattaa istua tiukassa, varsinkin jos pesusta on vierähtänyt yksi tai useampi ajokausi. Jopa törkyisen takavanteen saa onneksi puhtaaksi parilla edullisella välineellä.

Motoristeja ja moottoripyörän omistajia on monenlaisia. Toiset ajelevat vain kauniilla säällä, ja pyörä pestään joka ajon päätteeksi. Toiset pitävät moottoripyöräänsä käyttöesineenä, joka puhdistetaan silloin tällöin. Oli moottoripyörän ajo- ja pesutyyli mikä hyvänsä, on yksi ajon aikana yksi likaantuvimmista kohdista takavanne. Jos vanteeseen on päässyt kerrostumaan kuvankaltainen päällyste, tarvitset puhdistukseen jonkinlaisen erikoisvälineen. Vanne ei lähde puhtaaksi pelkällä painepesurin vesisuihkulla tai tavallisella pesusienellä.

Vaahtoavat esivalmistelut

Vanteen paksu likakerros kannattaa ensin pehmittää mahdollisimman hyvin. Apuna voit käyttää painepesurin pesuainevaahdotinta, erillistä painevaahdotinta, pesuaineella kyllästettyä pesusientä tai suihkepulloa, johon olet ladannut vannepesuainetta. Kotipihalla pestessä tarkista pesuaineen sopivuus ympäristölle. Tiukat myrkyt saa ottaa käyttöön vain autonpesuhallissa, jossa jätevesi johdetaan asianmukaiseen käsittelyyn.

Karhea sieni töihin

Suurimman työn vanteen pesussa tekee Kungs-vannesieni, jossa on sopivan karhea pinta, jolla pinttynytkin ryönä vanteesta irtoaa. Vannesieni on suunniteltu tehokkaaksi ja hellävaraiseksi, eli tavallista vannetta itse sieni ei naarmuta. Huomaa kuitenkin mitä tahansa hiekkaista kohtaa pestessäsi, että pesuvälineen ja pestävän pinnan väliin jäävä hiekka toimii hangatessa hiekkapaperin tavoin, eli vaikka sieni ei naarmuttaisikaan pintaa, saattavat hiekanmurut naarmuttaa. Ole siis huolellinen esivalmisteluissa ja hiekan poishuuhtelussa!

Pese koko vanne läpi vannesienellä molemmilta puolilta. Helpoiten homma sujuu, jos otat takapuolesi alle matalan jakkaran, niin et rasita selkääsi. Lisäksi jos moottoripyöräsi on varustettu keskiseisontatuella, nosta pyörän takapää ylös, laita vaihde vapaalle, ja takavanteen pyörittäminen ja pestävän kohdan etsiminen on helppoa.

Huuhtele vannetta välillä ja lisää pesuainetta tarvittaessa. Pese myös vannesieni aika-ajoin pesun aikana. Voit käyttää välihuuhtelussa apuna painepesuria, mutta ilmankin pärjää.

Lopulta olet käynyt koko vanteen kertaalleen läpi. Ota tämän jälkeen käyttöön tavallinen pesusieni, jolla voit käydä läpi myös vanteen ja kumin reunan. Pese ja huuhtele, ja avot, saatat olla jo valmis. Kokeile sormella vanteen pintaa. Jos tiukkaa likaa löytyy vielä, jatka pesua vannesienellä. Kyllä kaikki lika lopulta irtoaa!

Valmista tuli. Vanhassa pyörässä pinttynyttä likaa ja käytön jälkiä näkyy edelleen siellä täällä, eli tekemistä riittää, mutta tulipahan takavanne puhtaaksi!

Vannesienen muut käyttökohteet

KUNGS-vannesieni sopii puhdistusvälineeksi moottoripyörän muihinkin pinttyneisiin kohtiin, kuten pakoputkeen ja moottorin pintaosiin – tietyin varauksi. Jos olet epävarma, voitko rapsuttaa tiettyä kohtaa, älä rapsuta. Usein nakupyörät ovat kuitenkin aika kovissa liemissä keitettyjä, eivätkä ne säikähdä vannesienellä pesua ja rapsutusta. Vannesieni on kuitenkin pohjimmiltaan pesuväline, jolla on vaikea saada varsinaista tuhoa aikaan. Jos tässä kohtaa epäilet ja olet lähes hysteerinen oman silmäteräsi pesun kanssa, jatka toki jo hyväksi havaitsemillasi pesukonsteilla.